Elektriciteitsprijs

Op een gemiddelde energierekening staan allemaal verschillende kosten voor gas en/of elektriciteit. Een aantal van die kosten is vast, andere zijn variabel. Als het goed is staan de kosten voor netwerk en levering apart vermeld of krijgt u daar zelfs een aparte rekening voor. Als u een dubbelmeter heeft is het leveringstarief meestal opgesplitst in een normaal tarief dat overdag geldt (piektarief) en een laag tarief dat 's nachts en in de weekenden geldt (daltarief). U kunt ook een enkelmeter hebben. U betaalt dan altijd hetzelfde tarief. Kijk als u stroomtarieven gaat vergelijken naar het zogenaamde 'kale' leveringstarief per kilowattuur (kWh) zonder energiebelasting, netwerkkosten, vastrecht of BTW.

 

Opbouw elektriciteitsprijs

LEVERINGSTARIEF

ENERGIEBELASTING

NETWERK/TRANSPORT

19% BTW

onderhandelbaar

niet onderhandelbaar

 

Overstappen kan alleen voor levering

Als u overweegt om voor elektriciteit over te stappen naar een ander energiebedrijf -ongeacht of u in het verleden al eens 'geswitcht' bent- kan dat alleen voor de levering. De netwerk- of transportkosten blijft u te allen tijde betalen aan uw traditionele leverancier. 

 

Ieder energiebedrijf is verplicht de energiebelasting te heffen bij de afnemer en vervolgens via de Belastingdienst af te dragen aan de overheid. Het maakt daarbij niet uit of u een particuliere of zakelijke klant bent. Ook het vastrecht verschilt tegenwoordig weinig meer tussen leveranciers. Het vastrecht is een vast bedrag dat te vergelijken is met administratiekosten en varieert van € 0 tot 225 per jaar. 

Hoe komt de leveringsprijs tot stand?

Het leveringstarief van elektriciteit wordt bepaald door (een mix van) de volgende factoren:

 

Factoren die de leveringsprijs beïnvloeden

Voorbeelden

Moment van inkoop / offerte aanvragen

Seizoen en olieprijs

Jaarverbruik (in kiloWattuur ofwel kWh)

25.000 kWh of 100.000 kWh

Verhouding piek- en dalverbruik (in kWh)*

30.000 kWh piek en 20.000 kWh dal

Contractduur

1, 2 of 3 jaar of voor onbepaalde tijd

Ingangsdatum contract

bv. 1 januari 2010

Aansluitwaarde (in Ampère)

3 x 35A, 3 x 63A, 3 x 80A, 3 x 125A enz.

Gecontracteerd vermogen (in kiloWatt)*

40 kW of 120 kW

*Meestal bij grootverbuikers